Tazkirah

(Tazkirah) Sedekah

KEUTAMAAN SHADAQAH Dari Asy-Syaikh Muhammad bin Shalih al-Utsaimin rahimahullah berkata: «كما أن الربا يمحق، فالصدقة تزيد المال وتنميه، لأن الربا ظلم، والصدقة إحسان» “Sebagaimana riba menghilangkan (keberkahan harta), maka shadaqah akan menambah harta dan mengembangkannya. Sebab, riba merupakan kezaliman, sedangkan… Read More ›

Untungnya jadi Mukmin

Firman Allah yg bermaksud : Sesungguhnya org2 yg berkata, Tuhan kami adalah Allah, kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka, maka Malaikat2 akan turun kpd mereka (dgn berkata) “Janganlah kamu merasa takut dan janganlah kamu bersedih hati ;dan bergembiralah kamu dgn (memperolehi)… Read More ›

Kisah Neraka Jahannam

Dari Anas bin Malik r.a berkata: Jibrail datang kepada Nabi Muhammad S.A.W pada waktu yang ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh Rasulullah S.A.W: “Mengapa aku melihat kau berubah muka?”. Jawabnya: “Ya Muhammad, aku datang kepadamu… Read More ›

CABARAN MENJADI GOLONGAN GHURABA

  CABARAN MENJADI GOLONGAN GHURABA  Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin (sertai facebook DrMAZA.com dan twitter realDrMAZa) Banyak perkara yang mengelirukan kita pada akhir zaman ini. Kita hidup di zaman yang penuh kekeliruan. Pemikiran kita bercampur-campur. Antara kekalutan situasi yang ada dan… Read More ›

Antara jari dan tasbih?

”Jangan guna tasbih, tasbih tu bid’aah? Pakcik tak boleh guna” kata seorang pemuda dengan keras dan lantang kepada pakcik imam sebuah surau kampung. Pakcik imam menjawab sambil tersenyum, ”Takpe, saje je nak guna tasbih ni, biasanya pakcik guna jari”. Begitulah… Read More ›