Hanya Allah Mengetahui Yang Ghaib

Hanya Allah Mengetahui Yang Ghaib

عَنْ ابْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَفَاتِيحُ الْغَيْبِ خَمْسٌ لَا يَعْلَمُهَا إِلَّا اللَّهُ لَا يَعْلَمُ مَا تَغِيضُ الْأَرْحَامُ إِلَّا اللَّهُ وَلَا يَعْلَمُ مَا فِي غَدٍ إِلَّا اللَّهُ وَلَا يَعْلَمُ مَتَى يَأْتِي الْمَطَرُ أَحَدٌ إِلَّا اللَّهُ وَلَا تَدْرِي نَفْسٌ بِأَيِّ أَرْضٍ تَمُوتُ إِلَّا اللَّهُ وَلَا يَعْلَمُ مَتَى تَقُومُ السَّاعَةُ إِلَّا اللَّهُ

Dari Ibn Umar radliyallahu’anhuma dari Nabi saw, baginda bersabda: “Kunci perkara ghaib ada lima; tidak seorangpun mengetahuinya melainkan Allah, iaitu tidak seorangpun akan mengetahui apa yang dikandung oleh rahim wanita kecuali Allah. Tidak seorang pun mengetahui apa yang akan berlaku pada hari esok kecuali Allah. Tidak seorangpun akan mengetahui bila turun hujan kecuali Allah. Tidak seorangpun mengetahui di bumi mana dia akan meninggal dunia selain Allah, dan tidak seorang pun yang mengetahui bila berlakunya kiamat kecuali Allah.” (HR Bukhari No: 6831) Status: Hadis Sahih

Pengajaran:

1. Sehebat mana ilmu yang ada pada manusia dengan teknologi yang dicipta, tidak dapat menentukan secara pasti dan mutlak bila berlakunya percantuman benih (air mani) juga penentuan jantina lelaki atau perempuan di dalam rahim. Namun usaha dan ikhtiar menggunakan kepakaran para doktor serta peralatan moden tidaklah dilarang.

2. Manusia tidak mengetahui apa yang akan berlaku pada masa depan, namun kita diperintahkan untuk berusaha dan berikhtiar serta berbuat persediaan sebaiknya.

3. Manusia juga tidak mengetahui secara tepat bila dan dimana hujan akan turun namun Islam tidak menghalang penggunaan peralatan yang mampu mengesan peredaran awan yang mengandungi hujan dan menjangkakan turunnya hujan.

4. Setiap yang hidup akan menemui kematian, namun kita tidak mengetahui bila dan dimana kematian setiap orang. Apa yang penting ialah amal dan kerja yang solleh sebagai persiapan menghadapi kematian perlu sentiasa dilakukan.

5. Manusia juga tidak mengetahui bila akan berlakunya kiamat. Yang lebih penting kita meyakini bahawa diakhirat nanti tempat membalas segala amal manusia. Kesiap sediaan dan kesungguhan melakukan amal solleh sentiasa dituntut setiap masa sebagai bekalan di sana nanti.

6. Haram dan boleh merosakkan akidah bagi umat Islam yang pergi mendapatkan khidmat ahli nujum, tukang telek untuk mengetahui tentang sesuatu perkara seperti di atas serta mempercayainya.

7. Menjadi kewajipan Muslim berusaha dan berikhtiar serta bertawakal terhadap sesuatu.

Advertisements


Categories: Islam

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: