Month: September 2018

Petanda kebaikan

Mana satu yang sedang menjadi tumpuan mata kita? Huhu… . . Ibn al-Qayyim berkata, “Maka petanda kebahagiaan adalah apabila kebaikan-kebaikan seorang hamba berada di belakangnya (tidak diingati) dan keburukan-keburukan menjadi tumpuan matanya. . . Petanda kecelakaan pula adalah apabila kebaikannya… Read More ›

Anggap la dia sudah mati

Berapa kali dah aku jadi “jenazah”! Huhu.. . . Alkisah Ibn Syubrumah menyelesaikan urusan yang besar untuk seorang temannya. Selepas itu temannya datang membawa hadiah kepadanya sebagai berterima kasih. . Beliau pun berkata: “Apa ini?” . “Kerana awak telah membantuku.”… Read More ›

MEMBACA AYAT KURSI SEBELUM TIDUR

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah radhiallahu ‘anhu, beliau berkata; وَكَّلَنِى رَسُولُ اللَّهِ – صلى الله عليه وسلم – بِحِفْظِ زَكَاةِ رَمَضَانَ ، فَأَتَانِى آتٍ ، فَجَعَلَ يَحْثُو مِنَ الطَّعَامِ ، فَأَخَذْتُهُ فَقُلْتُ لأَرْفَعَنَّكَ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ – صلى الله عليه وسلم… Read More ›

MENJAGA PANDANGAN

Kata Baginda Nabi ﷺ Tidak ada fitnah dahsyat setelah aku terhadap ummat aku melebihi, dahsyatnya fitnah perempuan pada laki-laki. Kalau lelaki boleh jaga maruah, tak mengorat perempuan, tidak akan ada perempuan yang berlengguk-lengguk di tepi jalan. Wahai kaum laki-laki, jaga… Read More ›

Fasting on the days of Tasu’a and ‘Asyura

وَحَدَّثَنَا الْحَسَنُ بْنُ عَلِيٍّ الْحُلْوَانِيُّ، حَدَّثَنَا ابْنُ أَبِي مَرْيَمَ، حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ أَيُّوبَ، حَدَّثَنِي إِسْمَاعِيلُ بْنُ أُمَيَّةَ، أَنَّهُ سَمِعَ أَبَا غَطَفَانَ بْنَ طَرِيفٍ الْمُرِّيَّ، يَقُولُ سَمِعْتُ عَبْدَ اللَّهِ، بْنَ عَبَّاسٍ – رضى الله عنهما – يَقُولُ حِينَ صَامَ رَسُولُ اللَّهِ… Read More ›

Puasa Menjauhkan Dari Api Neraka

مَنْ صَامَ يَوْمًا فِى سَبِيلِ اللَّهِ بَعَّدَ اللَّهُ وَجْهَهُ عَنِ النَّارِ سَبْعِينَ خَرِيفًا Barangsiapa melakukan puasa satu hari di jalan Allah (dalam melakukan ketaatan pada Allah), maka Allah akan menjauhkannya dari neraka sejauh perjalanan 70 tahun. (HR Bukhari No: 2840)… Read More ›

Bajet diri bagus konon

Tak terfikir pun nak doa minta yang ini…Bajet diri bagus konon! Huhu . . Muwarriq al-Ijli berkata: “Aku tidak henti-henti berdoa kepada Allah suatu hajat sejak 20 tahun yang aku belum dapat lagi, namun aku tidak akan berhenti menagihnya. …. Read More ›

TIDAK ADA HASAD KECUALI DALAM 2 PERKARA

Dari Abu Hurairah radhiallahu ‘anhu bahwa Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: لاَ حَسَدَ إِلَّا فِي اثْنَتَيْنِ: رَجُلٌ عَلَّمَهُ اللَّهُ القُرْآنَ، فَهُوَ يَتْلُوهُ آنَاءَ اللَّيْلِ، وَآنَاءَ النَّهَارِ، “Tidak ada (sifat) iri hati (yang terpuji) kecuali pada dua orang: seorang yang diberi… Read More ›

10 tips bina kehidupan positif

10 TIPS BINA KEHIDUPAN POSITIF : FB NORIZAN SHARIF 1. Sebaik bangun pagi, gunakan ayat-ayat positif. Elakkan “hoi-hoi” dan marah-marah. 2. Gunakan perkataan baik-baik pada pagi hari untuk bina persekitaran positif. Gunakan panggilan yang suami/isteri, ibubapa, anak-anak, kawan-kawan dan jiran-jiran… Read More ›

3 Perkara

Yahya bin Muaz berpesan, “Setidak-tidaknya biarlah orang beriman mendapat tiga perkara daripadamu:

HAMBA2 ALLAH KATEGORI MUNAFIQ

HAMBA2 ALLAH KATEGORI MUNAFIQ Ketahuilah, orang munafiq ini ALLAH tempatkan mereka di dalam Neraka yang paling dahsyat dan paling bawah, Neraka Jahannam. moga2 kita tidak tergolong dalam golongan ini. Aamiin 1. Malas Beribadah Kepada ALLAH. 2. Lupakan Kepada ALLAH. 3…. Read More ›

Tentang umur 40an dalam quran

Ramai tidak sedar dalam al-Quran ada menyentuh tentang usia 40an حَتَّى إَذَا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَبَلَغَ أَرْبَعِيْنَ سَنَةً قَالَ رَبِّ أَوْزِعْنِى أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِى أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَصْلِحْ لِى فِى ذُرِّيَّتِى إِنِّى تُبْتُ إِلَيْكَ وَإِنِّى… Read More ›

Berpuasa Hari Asyura Tanda Kecintaan Kepada Rasul

Berpuasa Hari Asyura Tanda Kecintaan Kepada Rasul عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ قَدِمَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الْمَدِينَةَ وَالْيَهُودُ تَصُومُ عَاشُورَاءَ فَقَالُوا هَذَا يَوْمٌ ظَهَرَ فِيهِ مُوسَى عَلَى فِرْعَوْنَ فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لِأَصْحَابِهِ أَنْتُمْ أَحَقُّ بِمُوسَى مِنْهُمْ… Read More ›

Be grateful

Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatupun; dan dia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatan serta hati akal fikiran); supaya kamu bersyukur. Surah An-Nahl, 16:78

The Most Worthy Are Those Who Salute Most

عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بن مَسْعُودٍ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:إِنَّ أَوْلَى النَّاسِ بِي يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَكْثَرُ النَّاسِ عَلَيَّ صَلاةً. From ‘Abdullah Bin Masoud who said: The Messenger (pbuh) said: ‘Indeed, those who are nearest to me on… Read More ›

35 Ciri – Ciri Munafik

Di bincang kan tentang ciri-ciri munafik ini adalah bukan untuk me’munafik’kan orang lain, apatah lagi menuduh sesiapa sebagai seorang munafik. Tapi adalah cukup sekadar kayu ukur untuk menilai peribadi sendiri, bertanyalah kepada diri sendiri, adakah aku memiliki ciri-ciri ini? Jika… Read More ›

Puasa Sunat Di bulan Muharam

Puasa Sunat Di bulan Muharam عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَفْضَلُ الصِّيَامِ بَعْدَ رَمَضَانَ شَهْرُ اللَّهِ الْمُحَرَّمُ وَأَفْضَلُ الصَّلَاةِ بَعْدَ الْفَرِيضَةِ صَلَاةُ اللَّيْلِ Dari Abu Hurairah RA ia berkata; Rasulullah SAW… Read More ›

JADUAL PUASA SUNNAH MUHARRAM 1440H

– PUASA SUNNAH ISNIN : 1⃣Isnin, 7 Muharram 1440 H/ 17 September 2018 M ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ . – PUASA ASYURA : 1⃣Rabu, 9 Muharram 1440 H/ 19 September 2018 M (Puasa Tasu’a) . 2⃣Khamis, 10 Muharram 1440 H/ 20 September 2018… Read More ›

The Gift and Power of Emotional Courage

A great Ted Talk by Susan David (Harvard Medical School psychologist who studies emotional agility) which focuses on society’s “tyranny of positivity” wich demands that cancer patients stay upbeat, that women never show anger and that boys never cry. Which according to Susan David, a… Read More ›

Seeking forgiveness from Allah

Seeking forgiveness from Allah with repentance is a virtue. Human beings are not perfect. Forgiveness is a critical aspect of Islam as everybody makes mistakes in life and unintentionally commits sins. Muslims believe that Allah is Merciful and Forgiving.