Bahaya mee segera

Tahukah anda,

Sila beri perhatian.!

Institut Jantung Negara (IJN) telah mengesyorkan agar rakyat Malaysia tidak terlalu memakan mee segera kerana ianya adalah penyebab penyakit jantung terutamanya oleh serbuk perasanya( seasoning powder)

Jika anda tidak boleh berbuat demikian, kurangkan separuh dari pengunaan serbuk perasa tersebut dan jangan hirup kuah sup selepas anda mengabiskan mee nya

CARA YANG BETUL UNTUK MEMASAK MEE

Cara yang betul untuk memasak mee segera tanpa ia merosakkan badan dan kesihatan kita:

Biasanya, cara kita memasak mee segera ialah dengan meletakkan mee ke dalam periuk dengan air, kemudian mengisi serbuk seasoning dan biarkan bahan bahan tersebut dididih bersama selama 3 minit . Kemudian ia sudah sedia untuk dimakan.

Ini adalah kaedah memasak mee segera yang SALAH.

Dengan melakukan cara begitu, kita sebenarnya merebus bahan-bahan yang ada dalam serbuk perasa, terutamanya MSG, yang mana ia akan mengubah struktur molekul MSG dan menyebabkan MSG tersebut berubah menjadi toksik.

Perkara lain yang anda mungkin sedar atau mungkin tidak sedar adalah, mee itu disalut dengan lilin makanan dan mee tersebut akan mengambil masa 4 hingga 5 hari untuk dinyah keluar oleh badan kita selepas anda makan mi tersebut.

KAEDAH YG BETUL UNTUK MEMASAK MEE :

1. Rebus mee didalam periuk air.

2. Setelah mee dimasak, toskan mee, dan buang air tersebut yang telah mengandungi lilin.

3. Rebus air dalam periuk yg lain hingga mendidih, kemudian masukkan mee tadi ke dalam air mendidih panas itu dan matikan api.

4. Hanya pada tahap ini ketika api telah dimatikan, dan ketika air masih sangat panas, masukkan serbuk perasa ke dalam air tersebut, untuk membuat sup mee.

5. Sekiranya, jika anda inginkan mee kering, keluarkan mee dan masukkan serbuk perisa dan toskannya untuk mendapatkan mee kering.

Nota dari Pakar Pemakanan: Dietician.

Seandainya anda membeli mee hatta yabg kosong, biasanya apa yang anda perlu buat ialah anda mendidihkan air dan merebus mee tersebut dan kemudian membuang air. Proses Ini akan melembutkan mee tetapi untuk menghalangnya daripada melekat kita perlu menambah sesudu teh minyak kedalam air dan juga mee tersebut perlu di goreng deep fried setengah masak untuk memjadikan mee tersebut garing dan kemudian dilumur dengan tepung untuk mengelakkan nee tersebut daripada melekat semasa di rebus. Oleh itu, apabila anda membeli mee segera, ia telah melalui proses hingga tidak lagi makanan yg sihat dan ini jugalah jenis yang kami gunakan untuk membuat mee goreng dan Maggie juga dibuat dengan cara yang sama, malah ia ditambah dengan MSG / Ajinomoto dan bahan kimia lain.

Sejumlah besar pesakit yang berumur antara 18-24 tahun berakhir dengan pankreatitis sama ada sebagai bengkak atau jangkitan pankreas akibat dari penggunaan mee segera secara kerap.

Jika kekerapan lebih daripada 3 kali seminggu, maka ia sangat berbahaya …

APA ITU MSG .

MSG ialah Mono Sodium Glutamate sejenis bahan perasa yang mampu merangsang sistem saraf rasa dan otak yang menyebabkan ketagihan secara semulajadi..

AjiNoMoto, Vedan & lain-lain adalah jenama. Bahan yang sama iaitu MSG, Racun Perasa yang ada dalam setiap makanan segera.

Sebab tu bila kita makan makanan segera sampai satu tahap kita akan merasa muak tapi selepas bebrapa hari kita terasa nak makan atau masih boleh lagi makan dengan selera seolah-olah rasa muak tu tiada. kita mudah terangsang dan seolah-olah kita tak perasan ketagihan yang alami.

Walaubagaimana pun jangan risau.. ianya tidak membunuh kita secara mendadak.. insyaaALLAH ianya membunuh anda perlahan lahan.. jadi tiada masalah utk anda terus menikmatinya. Dan nikmatilah mati perlahan lahan tapi segera.

Jenis racun atau bahan kimia yang mampu membunuh kita perlahan2 yang ada dalam setiap makanan yg kita makan setiap hari..

1- Perasa
2- Pewarna
3- Penaik
4- Penstabil
5- Pemanis
6- Pengawet

Sila berkongsi maklumat ini dan membantu menyelamatkan nyawa.

Kredit : Ridzal Osman

Advertisements


Categories: Current Issue

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: